Newsletter   Secure Checkout   View Cart (0 items)  
Search:    Welcome Guest! Save up to 30-40% on most items with our awesome everyday discounts!
In Facie Ecclesiae De katholieke huwelijksliturgie in de Nederlanden, van de 13de eeuw tot het einde van het Ancien Regime (Miscellanea Neerlandica) [Paperback]

In Facie Ecclesiae De katholieke huwelijksliturgie in de Nederlanden, van de 13de eeuw tot het einde van het Ancien Regime (Miscellanea Neerlandica) [Paperback]

By aJ.M.M. VanadeaVen (Author)
Our Price $ 76.30  
Retail Value $ 109.00  
You Save $ 32.70  (30%)  
Item Number 187700  
Buy New $76.30
Quantity:
Out Of Stock!
Currently Out Of Stock
Currently unavailable...

Item description for In Facie Ecclesiae De katholieke huwelijksliturgie in de Nederlanden, van de 13de eeuw tot het einde van het Ancien Regime (Miscellanea Neerlandica) by aJ.M.M. VanadeaVen...

Nadat in 313 het christendom door Constantijn de Grote als publieke religie was erkend, ontstonden zowel in juridisch als in liturgisch opzicht ook de eerste initiatieven voor de openbare, christelijke verloving en de huwelijkssluiting. Centraal staan in deze studie het ontstaan en de ontwikkeling van het verlovings- en huwelijksritueel in geschreven en gedrukte bronnen van juridische en liturgische aard, en de receptie daarvan in godsdienstige boeken en preekbundels uit de 15de tot de 18de eeuw. In de 12de eeuw werden de verloving en het huwelijk, om reden van openbaarheid en rechtsgeldigheid, uit de beslotenheid van de familiekring weggehaald en onder de jurisdictie van de kerkelijke overheid gebracht. De verloving en het huwelijk dienden 'zichtbaar voor iedereen' in het vervolg in facie ecclesiae te worden voltrokken, voor het kerkgebouw, of in een kapel of begraafplaats. De liturgie van verloving en huwelijk in de Nederlanden tot de tweede helft van de 16de eeuw kan daarom het beste worden omschreven als 'liturgie-buiten' of 'openluchtliturgie'. Na de afkondiging op 11 november 1563 van het tridentijnse huwelijksdecreet Tametsi verdween in de Nederlanden binnen ruim 50 jaar het specifieke openluchtkarakter uit de diocesane huwelijksliturgie en werd het katholiek verlovings- en huwelijksritueel voorgoed het kerkgebouw binnengebracht. De Nederlandse huwelijksliturgie ontwikkelde zich tot 'liturgie- binnen'. ( Peeters 2001)Promise Angels is dedicated to bringing you great books at great prices. Whether you read for entertainment, to learn, or for literacy - you will find what you want at promiseangels.com!

Item Specifications...


Studio: Peeters Publishers
Pages   790
Binding  Softcover
Release Date   Jan 1, 2001
Publisher   David Brown
ISBN  904290965X  
ISBN13  9789042909656  


Availability  0 units.


More About aJ.M.M. VanadeaVen


Register your artisan biography and upload your photo! Are You The Artisan or Author behind this product?
Improve our customers experience by registering for an Artisan Biography Center Homepage.Product Categories
Reviews - What do customers think about In Facie Ecclesiae De katholieke huwelijksliturgie in de Nederlanden, van de 13de eeuw tot het einde van het Ancien Regime (Miscellanea Neerlandica)?

Be the first to write a review about In Facie Ecclesiae De katholieke huwelijksliturgie in de Nederlanden, van de 13de eeuw tot het einde van het Ancien Regime (Miscellanea Neerlandica)Ask A Question or Provide Feedback regarding In Facie Ecclesiae De katholieke huwelijksliturgie in de Nederlanden, van de 13de eeuw tot het einde van het Ancien Regime (Miscellanea Neerlandica)


Item Feedback and Product Questions
For immediate assistance call 888.395.0572 during the hours of 10am thru 8pm EST Monday thru Friday and a customer care representative will be happy to help you!

Help us continuously improve our service by reporting your feedback or questions below:

I have a question regarding this product
The information above is incorrect or conflicting
The page has misspellings or incorrect grammar
The page did not load correctly in my browser or created an error.

Email Address:
Anti Spam Question. To combat spammers we require that you answer a simple question.
What color is the sky?
Leave This Blank :
Do Not Change This Text :Add This Product Widget To Your Website

Looking to add this information to your own website? Then use our Product Widget to allow you to display product information in a frame that is 120 pixels wide by 240 pixels high.

    Copy and paste the following HTML into your website and enjoy!Order toll-free weekdays 10am thru 10pm EST by phone: 1-888-395-0572 (Lines are closed on holidays & weekends.)
Customer Service | My Account | Track My Orders | Return Policy | Request Free Catalog | Email Newsletter


Resources
Gift Certificates
RSS Feeds
Corporate
About Us
Contact Us
Policies
Terms Of Use
Privacy Policy